Ga naar hoofdinhoud

Chi Neng Qigong is een methode die het zelfgenezend vermogen van je lichaam stimuleert door middel van eenvoudige oefeningen.

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsmethode die miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks beoefenen. De meditatieve oefeningen worden gefocust uitgevoerd.  In Chi Neng Qigong trainen we aandachtig te zijn. Dat ontspant je lichaam en maakt je geest kalm. Iedereen, jong en oud,  kan  de oefeningen doen. En je merkt al snel de positieve effecten ervan.

Wat betekent Chi Neng Qigong? Qi staat voor levensenergie en Gong wil zeggen: ‘veelvuldig oefenen’. In ‘Chi Neng’  (ook wel Zhineng)  doelt Neng op jouw ‘potentieel’,  je geheel aan mentale en fysieke mogelijkheden. Chi/Zhi duidt op je wijsheid, het vermogen van je brein om met de externe wereld om te gaan. Chi Neng Qigong betekent letterlijk: een oefenmethode om je wijsheid en al je vermogens te ontwikkelen.

Voor wie is Chi Neng Qigong?

Chi Neng Qigong is er voor iedereen die vitaal en in balans in het leven wil staan. Wil je gewoon effectieve oefeningen leren om lichaam en geest te ontspannen? Dan is Chi Neng Qigong er voor jou.

Of is er meer aan de hand en heb je last van spanningen, piekeren, onrust en negatieve stress? Moet je constant meerdere ballen tegelijk in de lucht houden? Voel je je moe, futloos, of zelfs opgebrand (burn-out)? Is je aandacht voortdurend naar buiten gericht? Zit je te veel in je hoofd? Snak je naar rust en ontspanning in lichaam en geest? Bij uitstek is Chi Neng Qigong dan voor jou geschikt omdat de oefeningen  je energiestroom versterken en zo het zelfgenezend vermogen van je lichaam herstellen.

De oefeningen

Energie (Qi) stroomt optimaal in een ontspannen lichaam en geest. Met de eenvoudige, rustige en ontspannende bewegingen van Chi Neng Qigong breng je je aandacht naar binnen. Je aandacht is gericht op de bewegingen, het voelen en ervaren ervan. Lichaam en geest werken zo samen en ontspannen. Denken en doen worden één. Dan ben je in het hier en nu. Je voelt je daarna energiek, vitaal en ontspannen. Dat is het effect van mijn lessen. Daarvan heb je ook profijt in je dagelijks leven.

Oorsprong en geschiedenis

In China beoefent men Qigong al meer dan 5000 jaar ter bevordering van de gezondheid; er bestaan ontelbare vormen  van. Aanvankelijk was Qigong niet voor iedereen toegankelijk. Dat veranderde in de jaren zeventig van de vorige eeuw dankzij de begaafde Chinese arts, Dr. Pang Ming, die zowel in de Westerse als in de traditionele Chinese geneeskunde is geschoold.

Hij ontwikkelde een methode op basis van zijn gedegen medische kennis, inzichten in oosterse filosofieën en gevechtskunsten. Deze methode werd geliefd vanwege zijn eenvoud, effectiviteit en toegankelijkheid voor iedereen: Chi Neng Qigong.

Dr. Pang richtte het eerste medicijnloze ziekenhuis ter wereld op: het Huaxia Centrum. Duizenden patiënten werden daar behandeld. De behandeling bestond vooral uit het dagelijks urenlang en onder deskundige begeleiding uitvoeren van Chi Neng Qigongoefeningen. Ruim 180 verschillende ziektes (o.a. kanker, beroertes, astma en diabetes) werden er behandeld. Uit een groot onderzoek is gebleken dat bij ruim 90% van de patiënten na het intensief beoefenen van Chi Neng Qigong een sterke verbetering optrad in hun medische conditie.

In 2001 werd het Zhineng Centrum op last van de overheid gesloten. Veel van zijn toenmalige naaste medewerkers dragen sindsdien zijn methode wereldwijd uit om ons  inzicht in gezondheid van lichaam en geest te vergroten. Dat zijn mijn leermeesters.

Wil je meer weten? Zoek dan op Chi Neng Qigong of Zhineng Qigong, of gebruik onderstaande links (ik draag geen verantwoordelijkheid voor beheer of inhoud van die sites):

www.chineng.nl

www.daohearts.com

Back To Top